MARQUÉS DE VALDUEZA

Familjen Àlvarez de Toledo´s förfäder har skrivit västerländsk civilisations histora med start för över tusen år sedan. Besläktad med både Ferdinand och Isabel styrde familjens förfäder under 1400-talet över stora delar av Iberiska halvön.

1508 gifter sig Christofer Columbus ende legitime son, Diego och Maria Álvarez de Toledo. Deras sju arvingar har ättlingar som idag lever både i Spanien och i olika delar av världen.

Gården Perales de Miraflores
I över tusen år har släkten ägt stora landområden med flera gods i Extremadura i sydvästra Spanien.
Ett av dem, Perales de Miraflores som ligger nära staden Mérida, har varit i familjens ägo i över 500 år. Här har producerats olivolja i mindre skala fram till år 2004 då man tog steget mot större produktion och export. Idag odlar man cirka 200 hektar oliver på egendomen.

Familjen Álvarez de Toledo är oerhört kvalitetsmedveten och odlar sina oliver med största respekt för natur och miljö. För råd gällande odling och skörd konsulterar man särskilda olivoljeexperter, bland andra den världskände Cristino Lobillo Rios.

Varje vecka inspekteras olivodlingarna för att upptäcka insektsangrepp eller tecken på sjukdomar. Koltrastar finns på egendomen och de äter oliver men även skadeinsekter (Merula betyder koltrast på spanska, se den avbildade koltrasten på Merula-dunken).

Skörden
Skörden är livsviktig. För en olivoljeproducent som inte lämnar något åt slumpen är skördetillfället avgörande. Skördearbetet inleds när varje olivsort når sin optimala tidpunkt för att plockas och förvandlas till värdefull olivolja. En serie tester görs innan man ger klartecken för plockning.
Även detta arbete leds av Cristino Lobillo Rios.

Oliverna handplockas för att minimera skador hos frukt och träd. Man plockar aldrig upp en oliv som har hamnat på marken (en skadad oliv kan förstöra en hel skörd). Lådor särskilt anpassade för ändamålet används för transport till gårdens produktionsanläggning, de skyddar oliverna och låter dem andas.

Hygien är en grundregel, varje steg i processen har betydelse och det är ytterst viktigt att allting som kommer i kontakt med oliverna från det ögonblick de plockas är i perfekt hygieniskt skick. Nästa avgörande faktor är att tiden mellan plockning och pressning är så kort som möjligt. Eftersom man pressar oliverna i egen produktionsanläggning blir färden från odlingarna till pressen mycket kort.

Tillverkningsprocessen
Kedjan från det att plockningen av oliverna sker till dess att konsumenten har oljan i handen skall vara felfri. Varje felande länk är en irreparabel förlust av kvalitet. Olivsorterna utvinns var för sig, lagras sedan separat i cirka två veckor och blandas därefter.

Om Marqués de Valdueza
Marqués de Valdueza är rankad en av världens bästa olivoljor av IOOC (International Olive Oil Council). Bedömningen baseras på objektiv kemisk analys och poängsättning samt provsmakning av testpanel godkänd av IOOC. Marqués de Valdueza har fått 8,5 poäng (av 9 möjliga).

Gourmetbutiker runtom i världen, bland andra Fortnum & Mason och Harvey Nichols saluför familjens olivoljor, Marqués de Valdueza och Merula.

Marqués de Valdueza har även nyligen blivit utsedd till Spaniens bästa Extra Virgin olivolja i klassen ”Fruity Mature” (skörd 2010-2011) av Departmentet för Miljö-, Landsbygds-, och Marina frågor.
Utmärkelsen anses av experter vara Spaniens mest betydelsefulla och en av världens viktigaste.

Med sin komplexa arom och fruktiga smak är Marqués de Valdueza en sensation för alla sinnen. Karaktären är nyanserad med inslag av äpple, tomat, nyklippt gräs och mandel.

Marqués de Valdueza är välbalanserad och med en frisk fruktighet och en lite mildare, lättare stil.

Producent: Familjen Àlvarez de Toledo
Ursprung: Extremadura, Spanien
Olivsorter: Morisca 35%, Arbequina 30%, Picual 20% och Hojiblanca 15%
(fördelningen varierar för varje skörd).
Syrahalt: 0,1%
Skördeperiod: November-december
Volym: 250 ml/500 ml

LE FRAINE

Inbäddad i bergen i Pisa, bland utspridda byar, ligger Stefano Scardigli’s gård ”Le Fraine sul Lago”.

Gården ligger i Santa Luce, i hjärtat av Toscana, nära de vackra små städerna Volterra och San Gimignano och en timme från Siena och Lucca.

Namnet ”Le Fraine sul Lago” har sitt ursprung dels i en uråldrig tradition bland regionala bönder
som odlade en gammal typ av bovete, ”Fraina”, och dels landskapet med dess sjö (Lago på italienska).

Denna sjö är numera ett naturreservat, skyddad av LIPU, Lega Italiana Protezione Uccelli
(italienska föreningen för fågelskydd).

Stefano och hans familj odlar 60 hektar mark med spannmål, vin och oliver. Alla grödor odlas helekologiskt och familjen arbetar med stor respekt för natur och miljö.

Familjen Scardigli driver också en agriturismo (bed & breakfast) på gården. I trädgården växer färska örter som timjan, rosmarin och salvia. Grönsakslandet är fyllt av sallad, tomater, zucchini, paprika, aubergine.

Le Fraine är ekologiskt certifierad. Den ofiltrerade oljan har en mild och behaglig karaktär med inslag av mandel och blommor och en pepprig avrundning.

Ursprung: Toscana, Italien
Olivsorter: Moraiolo, Leccino, Pendolino, Frantoio
Syrahalt: 0,2%
Skördeperiod: oktober
Volym: 250 ml/500 ml

SONY DSC